Mednarodno sodelovanje v davčnih zadevah v Evropski uniji

  • Aleksandra Heinzer
Keywords: mednarodno sodelovanje, upravna pomoč, davčni postopek, Evropska unija, izterjava davščin

Abstract

V prispevku obravnavamo pomen mednarodnega sodelovanja v davčnih zadevah kot eno izmed pomembnih novosti, ki jo vzporedno s polnopravnim članstvom Slovenije v EU prinaša Zakon o davčne  postopku. Ključni faktor na tem področju je vloga evropskega prava, zato poudarjamo njegov vpliv na slovensko upravo. Pojasnjujemo, kakšna je dejanska vloga upravne pomoči med članicami, opredeljujemo njen pojem in datiramo razvoj pravne podlage za njeno izvajanje.
Nadalje podrobno analiziramo celotno poglavje Zakona o davčnem postopku, ki zajema to tematiko, pri čemer se osredotočimo predvsem na odnos med pristojnimi organi držav članic. V zvezi z uveljavitvijo zakona izpostavljamo neskladje z Ustavo Republike Slovenije in opozarjamo na kolizijo, ki prihaja med njim in direktivo, ki jo zakon inkorporira.
Končno ugotavljamo, da tovrstno povezovanje med državami glede izmenjave izkušenj prinaša pozitivne posledice tudi za Slovenijo.


Abstract views 258
PDF downloads 189
Published
2014-03-14
How to Cite
Heinzer, A. (2014). Mednarodno sodelovanje v davčnih zadevah v Evropski uniji. Central European Public Administration Review, 3(1). https://doi.org/10.17573/cepar.v3i1.41
Section
Articles